Hur är det att leva med en allergisk hund?

Hunden Lyra fick hjälp mot hudproblemen, medicineringen kunde minskas

”Innan Lyra visste jag knappt att hundar kunde ha allergier, åtminstone inte luftburna allergier. Kvalster är den allra vanligaste luftburna allergin hos hund. Atopi är en ärftlig livslång sjukdom och en del raser drabbas oftare än andra.” berättar Evelina Hermansen om sin allergiska hund Lyra. Vi bad Evelina berätta om hur det är att leva med en hund som är allergisk och den här texten är därmed skriven av henne.

Är min hund allergisk?

Det allra vanligaste symptomet vid allergi är klåda. Om en hund har klåda vill man först utreda om hunden har parasiter och behandla eventuella infektioner innan man gör ett allergitest. Ett test för luftburna allergier kan göras med hjälp av blodprov eller pricktest.

Att leva med en allergisk hund kräver kunskap, mycket jobb och ekonomiska utgifter. Det är viktigt att man är redo på att det krävs en del av ägaren för att ta hand om en allergisk hund. Det finns tyvärr ingen speciell medicin som hjälper alla allergiska hundar, utan behandlingarna är individuella och ska göras i samråd med veterinär. Om man hittar mediciner som fungerar betyder det nödvändigtvis tyvärr inte att det är rätt mediciner och rätt dos för hunden resten av livet.

Att leva med en allergisk hund

Individuell vård vid allergi

Min hund Lyra går på hyposensibilisering, vilket är injektioner med små mängder av det hon är allergisk mot. Detta gör man för att öka kroppens immunförsvar, och just denna injektion är helt skräddarsydd för Lyra. Jag ger henne en spruta var fjärde vecka året om. För Lyras del innebär hennes medicinering att hon måste göra minst ett återbesök per år hos veterinären, för att se att allt är bra.

Foderallergi eller luftburen allergi

För en foderallergisk hund kan man plocka bort det hunden är allergisk mot, men en luftburen allergi är omöjlig att utesluta. Beroende på vad hunden är allergisk mot kan man försöka minska på allergenerna så gott det går, men ibland är det svårt. Lyra är bland annat allergisk mot kvalster, vilket innebär att vi inte har en enda matta eller bädd av tyg i vårt hem. Vi vädrar, tvättar ofta och håller en sval temperatur hemma. Allt för att försöka hjälpa henne att må lite bättre. Även om allergi är en livslång sjukdom så kan de flesta allergiska hundar leva att liv med mindre symptomer med rätt behandling och omvårdnad.

Kosttillskott som stödvård till den allergiska hunden

Jag tycker det är mycket viktigt att stödja hunden inifrån med annat än endast mediciner. Ett bra tillskott kan både dämpa klåda, stärka huden och få huden att läka bättre. Hudbarriären hos en allergisk hund är sämre än hos en frisk hund, så därför är det viktigt att ge något som hjälper till att återställa en skadad hudbarriär.

Förutom sina injektioner så får Lyra dagligen Nutrolin® SKIN & COAT-näringsolja. Nu har det gått åtta månader sedan hon fick sin sista dos kortison, och två månader sedan hon slutade med antihistamin.

Jag gillar även att det finns möjlighet att kombinera oljorna till hundarnas olika måltider för dagen, eller ge olja mellan måltiderna om det passar bättre. Förutom Nutrolin® SKIN & COAT så får Lyra även Nutrolin® SPORT då hon är en väldigt aktiv tävlingshund. Vår tävlingssäsong har precis börjat, med bland annat vinst och pinne i agilityn och 100 poäng (fullpott) i rallylydnad mästarklass! Att leva med en allergisk hund behöver inte hindra en från några planer eller drömmar, så länge hunden mår bra. Det är det allra viktigaste.

Att leva med en allergisk hund

3 tankar om “Hur är det att leva med en allergisk hund?

  1. Jag says:

    Oockså levt med allergisk hund (3olika kvalster) men hon är helt frisk idag o sen några år tillbaka, helt utan mediciner eller behandling längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.