Allergisk hund med hudsymptom? Hjälp via fettsyror

Allergisk hund med hudsymtom? Hjälp via fettsyror

Det är vanligt att vi ger hunden olja och fettsyretillskott för att ta hand om hundens hud. Vanligtvis strävar hundägaren då efter att ge hundens päls glans vilket uppnås lätt med de flesta näringsoljorna. Med hjälp av fettsyretillskott söker många även hjälp mot överdriven pälsfällning, mjäll och klåda. Veterinärer rekommenderar dessutom så gott som undantagsvis fettsyretillskott som stödvård då hunden lider av atopiskt eksem eller av andra allergier som ger hudsymptom.

Vanliga hudsymptom hos allergiska hundar är att hunden har utslag och sår i huden, att pälsen lossnar och/eller är tunn samt att hunden lider av intensiv klåda. Dessa symptom kräver alltid veterinärvård och en hund som lider av allergier eller andra sjukdomar som påverkar huden behöver ofta medicineras med exempelvis kortison. Med hjälp av tillskott av rätt fettsyror kan medicineringen ändå i många fall minskas.

Fettsyror som stödvård till den allergiska hunden med hudproblem

Hudproblem är orsaken till ungefär vart fjärde veterinärbesök. Orsaken bakom hudproblem ligger ofta i svagheter i hudens naturliga skyddslager, dvs. i hudens barriärfunktion. Exempelvis allergier kan göra huden irriterad och därmed försvaga hudens skyddslager, vilket i sin tur gör att risken för hudinflammationer ökar. Med hjälp av ett skräddarsytt fettsyretillskott går det ofta att rätta till hundens hudproblem, men ett slumpmässigt tillskott av oljor är sällan till någon nytta.

Det är essentiella fettsyror, speciellt omega-6 linolsyra, som behövs för att upprätthålla hudens barriärfunktion. Essentiella fettsyror har rekommenderats till atopiska hundar ända från 1980-talet. Observera ändå att akuta hudproblem alltid till en början kräver kontakt med veterinär.

”Från fem månaders ålder har Lyra lidit av klåda och kliat bort päls i ansiktet, främst kring ögonen. Det visade sig att Lyra har atopisk dermatit med allergi mot kvalster, pollen, jästsvamp och fårull. Med hjälp av Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan kunde Lyra sluta med medicineringen av kortison och antihistamin.” 

Utvalda fettsyror hjälper mot hundens hudproblem

För hundens hud, och även för andra vävnader, är endast linolsyra och alfa-linolensyra essentiella fettsyror. Dessa är per definition essentiella näringsämnen eftersom hunden inte själv kan producera dem. Därför måste de fås ur kosten. Vegetabiliska oljor är de viktigaste källorna för essentiella fettsyror.

Välj rätt fettsyror till hunden med hudsymptom

I en majoritet av de näringsoljor som är avsedda för vård av hundens hud är de verksamma ämnena gamma-linolensyra (GLA) samt fiskoljans omega-3-fettsyror EPA och DHA. Dessa fettsyror kallas i allmänhet ”essentiella” även om de i praktiken inte är essentiella näringsämnen. Kroppen kan producera dessa ur linolsyra och ur alfa-linolensyra, dvs. ur de riktiga essentiella fettsyrorna.

I näringsoljor för vård av huden har GLA samt fiskoljans EPA och DHA som uppgift att förhindra att vissa inflammatoriska signalsubstanser bildas (Calder 2006). En näringsolja som innehåller fettsyror från fiskolja dämpar alltså enbart inflammatoriska reaktioner. Inflammatorisk klåda är ändå ofta en följd av att en yttre irritation trängt igenom hudens ytskikt och satt igång en försvarsreaktion i huden. Den primära orsaken bakom klådan kan därmed vara en överdriven genomtränglighet i huden. Därför ska den centrala vårdstrategin vara att förstärka hudens naturliga skydd, dvs. hudens barriärfunktion.

En näringsolja rik på essentiella fettsyror förstärker hudens barriärfunktion och skyddar huden mot inflammationsreaktioner. Därför ger de essentiella fettsyrorna bättre resultat än fiskoljans fettsyror vid vård av hudens hudproblem. Detta är fakta som även stöds av forskning, några exempel:

 • Forskaren Reiter med sitt team (2009) lade märke till att atopiska hundar har en nedsatt nivå av ceramider som innehåller linolensyra. Deras tolkning är att en försämrad barriärfunktion kan bero på en ökad allergisk sensibilisering.
 • Det har även kunnat konstateras i ett flertal undersökningar att linolsyra och alfa-linolensyra minskar hudens permeabilitet, dvs. hudens genomtränglighet (Marsh m.fl. 2000, Campbell och Roudebush 1995) och därför har de essentiella fettsyrorna en central betydelse för att förstärka hudens barriärfunktion.
Tass-salva är inte den bästa lösningen på hundens tassproblem

Dubbeleffekt med Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan

Den unika och patenterade fettsyresammansättningen i Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan har kunnat uppnås genom att kombinera tre olika vegetabiliska oljor: hampfröolja, linfröolja och rybsolja. SKIN & COAT innehåller ingen fiskolja och skiljer sig därmed åt från i praktiken alla andra näringsoljor för vård av hundens hud, päls, klor och trampdynor. SKIN & COAT är dessutom kompletterad med en naturlig blandning av tokoferoler, dvs. antioxidanter.

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan stödjer i första hand hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Därför innehåller oljan rikligt med essentiella fettsyror i ett optimalt förhållande till varandra. Förutom essentiella fettsyror innehåller SKIN & COAT även gamma-linolensyra (GLA) och omega-3 seriens stearidonsyra (SDA). Dessa stödjer linolsyrans effekt och har även en anti-inflammatorisk inverkan.

Hundägarnas respons påvisar bra effekt av Nutrolin® SKIN & COAT

Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan har funnits på marknaden sedan år 2007. Under dessa år har vi fått in rikligt med respons på näringsoljans effekt. Enligt responsen som kommit in kan vi konstatera att SKIN & COAT både dämpar inflammationer i huden och förstärker hudens naturliga skyddslager (barriärfunktionen).

Många hundägare har berättat att klådan och behovet av att använda kortikosteroider har minskat då hunden får av Nutrolin® SKIN & COAT. Dessa klassiska fördelar beror förmodligen på SKIN & COATs inflammationsdämpande effekt. I responsen kommer det ofta även fram att återkommande bakterie- och svampinfektioner minskade hos hundarna. Detta tyder på att hudens permeabilitetsbarriär har förstärkts med hjälp av SKIN & COAT.

Källor

Calder, P.C. (2006). n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. American Journal of Clinical Nutrition. 83:1505S-1519S.

Campbell, K.L. och P. Roudebush. 1995. Effects of four diets on serum and cutaneous fatty acids, transepidermal water losses, skin surface lipids, hydration and condition of the skin and haircoat of dogs. Proc. 11th meeting of the Amer. Col. of Vet. Dermatologists, pp. 80-81.

Marsh, K.A., Ruedisueli, F.L., Coe, S.L. och Watson, T.G.D. (2000). Effects of zinc and linoleic acid supplementation on the skin and coat quality of dogs receiving a complete and balanced diet. Veterinary Dermatology. 11:277-284.

Paterson, S. (1995). Additive benefits of EFAs in dogs with atopic dermatitis after partial response to antihistamine therapy. Journal of Small Animal Practice. 36:389-394.

Reiter, L.V., Torres, S.M., ja Wertz, P.W. (2009). Characterization and quantification of ceramides in the nonlesional skin of canine patients with atopic dermatitis compared with controls. Veterinary Dermatology 20:260-266.

8 tankar om “Allergisk hund med hudsymptom? Hjälp via fettsyror

 1. Nanette says:

  Hej min hund har små vårliknande utslag som blir svullna och sen lägger sig . Han har problem med bukspottkörteln och äter light mat.
  Han får inte äta fett så kan han testa den oljan då .
  Mvh Nanette

  • Nutrolin® says:

   En hund som har kroniska besvär med bukspottkörteln smälter fett dåligt. Då ordineras hunden en fettsnål diet. Vid kroniska besvär med bukspottkörteln behöver hunden ändå essentiella fettsyror och då fungerar Nutrolin® SKIN & COAT-näringsoljan normalt bra som tillskott i kosten. Du kan läsa mer om detta ämne i ett av våra blogginlägg: https://www.nutrolin.se/2016/09/27/4095/.

   Observera att vid akuta problem med bukspottkörteln krävs alltid veterinärvård. Om du känner dig osäker angående din hunds kost med tanke på problemen med bukspottkörteln så rekommenderar vi att du rådfrågar hundens veterinär.

  • Nutrolin® says:

   Ja, en hund med allergi mot gräs eller björk kan få av Nutrolin® SKIN & COAT.

   Om det skulle vara så att din hund är allergisk mot de kallpressade vegetabiliska oljorna som SKIN & COAT innehåller (linfrö-, hampfrö- och rybsolja) ska du inte ge av näringsoljan till hunden.

 2. Kjell Jonsson says:

  Min hund, en pomeranian, nu 12 år, har fått er olja nu i snart tre år. Då hade han börjat förlora pälsen, i huvudsak på ryggen. Efter tre års behandling kan jag konstatera att pälsen sakta fortsätter att försvinna. Framdelen, magen och benen är bra, men pälsen försvinner alltmer från hela ryggen och svansen. Det började med underullen, sen vidare till yttre pälsen. Nu finns bara ett mycket tunt lager på ryggen och han får inte gå i solen! Det finns ju andra pälssjukdomar, som jag kanske förbisett under behandlingen med er olja.
  Veterinärkontrollerna har varit täta med kontroll av bl a hormonsituationen. Redan i början fick han medicin för thyrox som gjorde att även de värdena blev bra. Vet inte vad som finns kvar? Det bör väl vara viktigt i er marknadsföring säga att det också finns pälsskador som inte kan repareras av olja!

  • Nutrolin® says:

   Tack för att du delar med dig av din hunds situation. Många hundar med svåra besvär med hud och päls kräver veterinärvård och behöver även medicineras. I stödvård till detta är Nutrolin® SKIN & COAT ett bra val för att stödja hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion, men näringsoljan botar inte allergier eller hud- och pälssjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.