Klåda, hudproblem, mjäll? Sommareksem? Glanslös päls?

Häst med klåda, hudproblem, mjäll? Sommareksem? Glanslös päls?

Grunden till hästens hudproblem ligger ofta i en alltför torr hud. En torr hud är mjällig och kvaliteten på pälsen försämras. En torr hud är även utsatt för allergener och bakterieinflammationer som orsakar överkänslighetsreaktioner. Hästen kan exempelvis lida av klåda och klia upp bland annat man och svans. Då hästens hud är i obalans ökar även risken för mugg, rasp, regnskållor och olika eksem.

För att stödja hudens naturliga skyddsmekanismer, dvs. hudens barriärfunktion behöver hästen essentiella fettsyror. Nutrolin® HORSE Skin & Coat är en unik, patenterad näringsolja för hästar. Den innehåller rikligt med essentiella fettsyror som förstärker hudens barriärfunktion. En välfungerande barriärfunktion upprätthåller hudens fuktbalans och lindrar de hudproblem som orsakas av torr hud.

Finnhästar betar

Hästens hudproblem kräver en skräddarsydd näringsolja

Omega-6 linolsyra förstärker hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion. Näringsoljor som innehåller omega-3-fettsyror (exempelvis fiskolja och linfröolja) har inte denna effekt (McCusker & Grant-Kels 2010).  En välfungerande barriärfunktion upprätthåller hudens fuktbalans och lindrar de hudproblem som orsakas av torr hud (Hansen & Jensen 1985, Elias 2014).

Nutrolin® HORSE Skin & Coat är en näringsolja som innehåller rikligt med linolsyra som är en essentiell omega-6-fettsyra för hudens och pälsens välmående. Skin & Coat innehåller dessutom omega-3- och omega-6-seriernas fettsyror (ALA, SDA och GLA) som optimerar linolsyrans effekt. Den dagliga dosen för en häst på 500 kg innehåller 24 000 mg essentiella fettsyror.

Naturlig E-vitamin på köpet

Syreradikalerna i kroppens vävnader kan utsätta kroppen för oxidativ stress. Detta sker då halten syreradikaler överskrider kroppens egna antioxidanters förmåga att skydda vävnaderna mot oxidation. Oxidativ stress är ett tillstånd som orsakar skador i cellernas DNA, protein och cellmembran. Inflammationer och aktiva inflammationsceller gör att det uppstår mer syreradikaler och oxidativ stress. Hästen behöver tillsatt E-vitamin i sin kost i de situationer då kroppen är utsatt av en tyst, så kallad låggradig inflammation. Låggradiga inflammationer uppstår bland annat då hästen lider av hudproblem eller problem med lederna samt vid tuff, fysisk ansträngning.

Nutrolin® HORSE-seriens produkter innehåller tillsatt naturlig E-vitamin (d-alfa eller RRR-tokoferol). Den naturliga formen av E-vitamin är 1,5 gånger effektivare än den vanligt förekommande syntetiska E-vitaminen (dl-alfa-tokoferol eller all-rac-alfa-tokoferol).

Alla Nutrolin® HORSE-produkter innehåller naturlig E-vitamin enligt rätt nivå för att möta de behov produkten är ämnad för. En häst på exempelvis 500 kg får 900 mg E-vitamin om dagen ur Nutrolin® HORSE Skin & Coat.

Nutrolin®-produkterna baserar sig på forskning

Vi uppdaterade hästarnas oljor till denna dag, för att möta de centrala fettsyrebehov som hästar har. En näringsolja som innehåller rätt fettsyror är nämligen mycket mer än ett traditionellt energitillskott. Med en kombination av skräddarsydda fettsyror och kompletterande näringsämnen kan vi optimera hästens utfodring för att möta de behov som uppstår vid olika situationer. Bakom vår produktutveckling och -forskning står Mikko Griinari som är fettsyreforskare och docent i husdjursnäring vid Helsingfors universitet. Olini Ab är det finska familjeföretaget som står bakom Nutrolin®-produkterna.

Nutrolin® HORSE Skin & Coat-näringsoljan har testats sedan 2010. Produkten har gett utmärkta resultat vid vård av hästens hudproblem. Skin & Coat ger även bra effekt som stödvård till hästar som lider av sommareksem.

Hästen Marelda får hjälp mot sommareksem

Marelda är en drygt 20 år gammal finnhäst som deltog i testgruppen för Nutrolin® HORSE Skin & Coat-näringsoljan. Stoets ägare, klinikdjurskötaren Jolin Häll berättar att Marelda lidit av sommareksem hela sitt liv. Ibland har stoet kliat sig så att hon knappt haft någon svans eller man kvar. Då det varit som värst har Marelda kliat upp sig så att hon blöder. Jolin berättar att hon tidigare provat allt möjligt på Marelda – antihistamin, olika oljor, salvor och eksemtäcke. Marelda hade symptom under hela sommaren ända tills det blev köldgrader på hösten. Svidknotten orsakade de värsta symptomen. På grund av symptomen var stoet trött och motvillig under speciellt sensommaren.

Jolin berättar att det verkligen fanns behov för Nutrolin® HORSE Skin & Coat-oljan. Oljan som ges i maten lindrade Mareldas sommareksem. Klådan minskade avsevärt och pälsen fick tillbaka sin glans. Mareldas välmående blev betydligt bättre. Jolin berättar att tack vare Skin & Coat har Mareldas hud blivit spänstigare och hennes pälsbyte sker jämnare.

Häst
Källor

Elias PM (2014). Lipid abnormalities and lipid-based repair strategies in atopic dermatitis. Biochim. Biophys. Acta 1841:323-30.

Hansen HS & B Jensen (1985). Essential function of linoleic acid esterified in acylglucosylceramide and acylceramide in maintaining the epidermal water permeability barrier. Evidence form feeding studies with oleate, linoleate, arachidoniate, columbinate and alpha-linolenate. Biochim. Biophys. Acta 834(3):357-63.

McCusker MM & JM Grant-Kels (2010). Healing fats of the skin: The structural and immunologic roles of the omega-6 and omega-3 fatty acids. Clin. Derm. 28:440-451.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.