Rehabiliteringen av de EHV-sjuka hästarna på Skånsta Ryttare framskrider

Rehabiliteringen av de EHV-sjuka hästarna på Skånsta Ryttare framskrider

Livet med fyrbenta familjemedlemmar är aldrig enahanda, vilket är bra om man tycker om att göra blogginlägg – det finns alltid något att skriva om. När jag författade det förra inlägget hade Gun just blivit skadad i hagen, så de närmast följande två veckorna ägnades åt sårvård och medicinering. Om man ska försöka se positivt på det hela så var vi ändå ”bara” på rehab-stadiet med Gun och så är jag numera – om än självutnämnd sådan – proffs på kompresser och bandagering. Men, faktum kvarstår att skadan tog på Gun vars kropp redan hade fullt upp med återhämtningen efter EHV-viruset, och vi konstaterade att vi hamnat på ruta ett igen då vi skulle återta rehab-träningen. Gun blev fort trött och började släpa bakbenen och hon blev även lite vinglig. 

Passande nog hade vi vid den här tiden ett redan tidigare inbokat återbesök från sjukgymnasterna som noga följer och dokumenterar rehabiliteringen av de hästar som fick neurologiska symptom av EHV-viruset. De gjorde allehanda tester och noterade att trots bakslaget med skadan i hagen hade Gun ändå gjort framsteg sedan de senaste testerna och vi fick råd om den fortsatta rehabiliteringen. Vi körde igång övningarna försiktigt och vi har kunnat märka att det går snabbare framåt nu än tidigare, vilket är väldigt hoppingivande.

Rehabilitering, sommarbete och tillskott

För ”Nutrolin®-hästarna” nestorn Torden och den vite krigaren Albin ser det riktigt bra ut, de har kunnat börja skrittas uppsuttet och till bådas stora glädje återförenades de med sin flock vid utsläppet till sommarhagen. Torden är fortfarande den obestridlige flockledaren sin långa frånvaro till trots; det är en upplevelse att se hur han lugnt och utan stora åthävor styr upp hotande tvister bland sina kamrater. 

För övrigt har Nutrolin®-gänget i stallet utökats. Gun, Torden och Albin är inte längre de enda som tycker att oljorna, dvs. Nutrolin® HORSE Sport och Skin & Coat gör susen för leder och hårrem.

Guns duktiga avkomma på tävling

En av de roliga upplevelserna den här våren var att åka och se en av Guns söner, Day-Date, och hans ständiga ryttare Sara tävla. Det var deras debut på 90 cm och de formligen flög över hindren i snygg stil, så det blev en fin prisrosett att ta med hem och fikat smakade extra gott för de stolta supportrarna. 

Vacker minnesceremoni på stallet

En strålande vacker dag i början av juni hölls en minnesceremoni för att hedra de fyra hästar som inte överlevde EHV-viruset. Det blev en högtidlig stund med sång och tal och på ett fint sätt markerade det ett avslut på den tunga vinter och vår som vi haft.

I skrivande stund har sommaraktiviteterna inletts med ridläger och kurser, och snart väntar en välförtjänt vila med några veckors bete för Skånstas hästar. 


Glad Sommar önskar Katja och Gun på Skånsta Ryttare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.