Ettårskontroll av hästarna som drabbades av EHV-1

Ettårskontroll av hästarna som drabbades av EHV-1

Sedan förra blogginlägget har vi haft ”ettårskontroll” av alla de hästar på Skånsta som drabbades av den neurologiska varianten av EHV-1. Av dessa hästar är Gun en av fyra som ingår i en specialstudie under ledning av Cajsa Ericson, MSc Vet PT, och har därför följts upp regelbundet under året som gått. Studien har inriktats på rehabiliteringen av hästar med neurologiska symptom orsakade av EHV-1. Hästarna har fått individuellt anpassade rehabiliteringsprogram och träningen har noga följts upp och noterats. 

Genomgång av hästarna

Vid ettårskontrollen av hästarna gjordes exakt samma tester som vid kontrollen för ett år sedan: bl.a. studerades hur snabbt de flyttade tillbaka ett ben som korsats, hur rörelsemönstret såg ut i alla gångarter, på rakt spår och på volt, hur känselreflexerna fungerar, balansen, svanstonus, mm. Till skillnad från samma tid förra året är alla hästarna idag friska och rids som vanligt.

På en av bilderna ses Albin, ”den vite krigaren”, under momentet där hans balans testas genom att svansen dras åt sidan under skritt på rakt spår. För Guns del kunde vi konstatera att resultatet av testerna blev godkänt, förutom ett par mindre iakttagelser. Till exempel flyttade hon inte tillbaka bakbenen på en gång efter att de korsats. Men eftersom vi under hennes konvalescens lekt mycket och lärt henne en del trick, så kan man tänka sig att hon med sitt vanliga tålamod trodde att hon skulle stå på det viset. Så just det testmomentet togs med en nypa salt. 

Mentala spår efter EHV

EHV påverkar inte bara fysiologiskt utan kan även sätta spår i själen, och det har vi noterat med Gun. Hon har blivit mer rädd av sig, vilket märks vid uteritter då hon hoppar till för saker hon tidigare aldrig brytt sig om. Efter en timmes tur är hon märkbart trött efter att ha behövt bearbeta alla intryck. Detta gör att jag inte längre rider ut med henne ensam, som jag ofta gjorde innan EHV.

En annan observation vi gjort är att, från att alltid ha varit ”ranghög” har vi upptäckt att Gun nu blir undanskuffad och bortjagad även av hästar som för ett år sedan aldrig skulle vågat sig på ett sådant tilltag mot henne. Så efter några misslyckade försök med att ha henne i hage med sällskap har vi gett upp, dels pga. skaderisken, dels för att hon verkat bli lite deppig. Nu går hon i egen hage men har andra hästar i angränsande hagar. Eftersom hon ger ett harmoniskt intryck och verkar tillfreds med att hennes flock utgörs av matte, husse och Jennifer, får vi tillsvidare ha det så. 

Forskningsarbete om EHV

slutet av förra året höll Cajsa Ericson ett mycket uppskattat föredrag för internationella deltagare om våra erfarenheter av EHV-1 med fokus på de neurologiska symptomen. I dagarna har vi fått veta att hennes forskningsarbete bl.a. kommer att publiceras i brittiska Equine Veterinary Journal. Det är ett fantastiskt erkännande och jag är säker på att Cajsas arbete i framtiden kommer att vara till stor nytta för veterinärer runt om i världen.

Nöjda med att vi på ett litet hörn kunnat bidra till att något gott kommer ur det elände vi drabbades av förra året, fortsätter Gun, Torden och Albin att äta sin gröt spetsad med Nutrolin® HORSE Sport.

Hälsningar från Katja och Gun på Skånsta Ryttare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.