Ett händelserikt år 2019 på Skånsta Ryttare

Efter flera motgångar under 2019 blickar Skånsta Ryttare framåt

I skrivande stund är året bara några dagar gammalt och när jag blickar tillbaka mot året som gick kan jag bara konstatera att jag känner mig som någon som trillat ner från ett träd och blivit lite omskakad. Vad var det egentligen som hände under 2019? Det var ett prövningens år för vårt stall med utbrottet av EHV i januari med många hästar som blev mycket sjuka, varav flera i den neurologiska varianten av sjukdomen som bl.a. orsakade fyra hästars död, samt isolering och avbrott i verksamheten i nästan ett halvår med allt vad det innebär. 

Hästen Gun hade ett år av berg- och dalbana

För Gun och hennes närmast sörjande blev året en riktig berg- och dalbana då hon tillhörde de hästar som blev sjuka i den neurologiska varianten av EHV. Vi upplevde sorg, rädsla och glädje huller om buller alltefter svängningarna under hennes sjukdomsperiod och rehabiliteringsfas. Efter att under hösten fått uppleva lyckan då Gun återigen kunde ridas som vanligt, så var det som om 2019 tyckte vi skulle prövas lite till innan året tog slut. 

Några veckor innan jul fick vi en (1!) dags avbrott i allt regnande och det blev minusgrader. Denna dag råkade Gun halka på den enda isfläck som råkade befinna sig i hennes väg och följaktligen sträckte hon sig och blev halt. Det följde ett par veckor med promenader och försiktig massage och vi konstaterade med viss lättnad att det ju kunde gått mycket värre när hon halkade och vårt deltagande i nyårskadriljen torde vara säkrat. Men en vecka innan jul fick Gun som aldrig brukar ha kolik, kolik. Hon la sig ner i boxen på lördagskvällen precis innan kvällsfodring, vilket inte är likt vårt matvrak till häst, och som tack och lov noterades beteendet av boxgrannarna. Det blev två besök av jourveterinär och två dygns oroligt vakande för matte och husse innan Gun började vilja äta och dricka självmant igen. 

Julledigt och uppladdning inför ett nytt år

När julen kom blev det följaktligen en välkommen ledighet för Guns nu ganska trötta entourage. Det blev promenader, traditionell julfotografering och så reds hon igång av Jennifer. När jag så satte mig i sadeln på en pigg och glad Gun på nyårsaftons morgon för att delta i vår traditionella kadrilj kändes det som om en seger – vi klarade oss helskinnade från 2019!

Vår Nyårskadrilj gästades bl.a. av en radioreporter som var där för att göra en uppföljning av året och det blev ett väldigt trevligt inslag i P4 Radio Stockholm. 

Dags att blicka framåt på Skånsta Ryttare

Nu ser vi fram emot det oskrivna blad som år 2020 är. För Guns del tänker jag just nu inte göra några större planer, utan helt enkelt ta da’n lite som den kommer och utgå från vad vi för tillfället har lust att göra. Vill Gun hoppa ska hon få göra det, är vädret fint kommer det bli uteritter och behöver hon vila så får hon göra det. Framförallt är vi glada för att hon och de andra hästarna i stallet mår bra idag, just nu. Gun, Torden och Albin m.fl. fortsätter äta sin gröt med Nutrolin® HORSE Sport som vanligt.

God fortsättning önskar Katja och Gun på Skånsta Ryttare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.